3 timers oplæg og workshop, med en introduktion til moderne heksepraksis og kunst-processer, en VR oplevelse og filminstallation, hvor du oplever Alfio Bonannos værk Insektskoven, som var du en hund, insekt, fugl eller menneske.
Du hører om hekse-ritualer der følger årets gang og måder at tale med træer på.
Hvordan kan hekseri og kunst give os nærhed og forbindelse til naturen?
Afstanden mellem mennesket og naturen er blevet større. De færreste af os lever i dag af naturen og mange af os ser kun os selv som en del af naturen i fritiden, når vi vandrer eller ligger i shelter. Vi er en del af de økologiske kredsløb, og vi er dybt afhængige af naturen, vi lever af træerne og planternes ånde og de lever igen af vores udånding. I disse år oplever vi konsekvenserne af mennesket udnyttelse af naturen, såsom oversvømmelser og global opvarmning. For at se naturen som en del af os, må vi lære at forstå den. Vi kan lære det gennem naturvidenskab, men vi kan også lære at opleve og møde naturen gennem en mere intuitiv tilgang. Det kan kunst og hekseri lære os, ved en sanselig fordybelse i vores omgivelser.
Alfio Bonanno, den internationalt anerkendte sicilianske kunstner, arbejder med landart. Han laver forgængelig, stedsspecifik kunst i naturen, med naturmaterialer.
Bonanno arbejder med at integrere sine kunstværker i de økosystemer, han laver dem i. Denne aften ser vi især på hans værk, Insektskoven, der findes på Amager Fælled, og som i dagens anledning kan opleves på et 6 meter langt og 2 meter højt filmisk værk, der viser Insektskoven set fra et menneskes, en hunds, et insekts og en fugls perspektiv, samt i en version i VR. Vi fortæller om de tanker og ideer, der ligger bag, og om hvordan Bonanno sanser træ og sten, når han skaber. Da Bonanno ikke selv har mulighed for at være til stede, beskrives hans værk af hans mangeårige samarbejdspartner, kunsthistoriker og museumsdirektør på Museum Jorn, Christian Kortegaard Madsen.
Hekse findes i dag, de sanker og laver amuletter og ritualer ved årstidernes skiften, der forbinder dem med naturen. Vi skal høre om, hvordan en heks taler med træer hen over årshjulet og hvordan et jævndøgnsritual, der markerer overgangen fra vinter til forår, blev udført i februar i år i en dansk heksegruppe. Asta Wellejus, antropolog og digital instruktør, har de seneste tre år studeret danske hekse og er selv blevet praktiserende heks. Hun fortæller, hvordan heksene træner deres sanser til at kommunikere med naturen gennem at tale med træer, ved at sanke og ved at følge årstidernes rytme i deres liv. Hun kalder det at leve i ”det dybe åndedræt”. Hun tager en heksepraksis med, der kan afprøves på aftenen.
Dørene åbnes en halv time før arrangementet og en time efter, så man kan ankomme og tage af sted i ro og se film/VR før og efter. Du er velkommen til at tage dit favorit tæppe/ yogamåtte/pude med. Du kan også tage madpakke med. Der bliver solgt kaffe, te, øl og sodavand. Billetprisen er inkluderet et stykke kage
Projektet er støttet af Kulturregion Fyn. Film og VR er støttet af Kulturregion Fyn, Kulturministeriet, Øernes Kunstfond og Zentropa. Film og VR er produceret af Die Asta Experience og Immersive Stories i samarbejde med Alfio Bonanno og Christian Kortegaard Madsen. Filminstallationen og VR havde premiere på Johannes Larsen museet, i en retrospektiv udstilling om Alfio Bonanno.